Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Η ομάδα μας επισκέφτηκε την έκθεση «THE BRAIN η δύναμη του μυαλού»

Η ομάδα μας επισκέφτηκε την έκθεση «THE BRAIN η δύναμη του μυαλού», στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, την Κυριακή 2 Μαρτίου 2008. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που συνόδεψαν τα παιδιά τους σ’ αυτή τη βόλτα και μοιραστήκαμε τον ενθουσιασμό μας, ενήλικοι και ανήλικοι, μπροστά στο θαύμα που είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Συνειδητοποιήσαμε όλοι πως το ανθρώπινο μυαλό είναι τόσο περίπλοκο κι ακόμα ανεξερεύνητο, ένας «κώδικας» που δεν έχουν αποκαλυφθεί όλα τα μυστικά του. Γι’ αυτό κι οι επιστήμονες που πασχίζουν να φτιάξουν τον υπολογιστή με την τέλεια Τεχνητή Νοημοσύνη (αυτόνομη κρίση), δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα (για να δούμε στο μέλλον....)

Η Χριστίνα και ο Μπρούνο έγραψαν τα παρακάτω κείμενα με τις δικές τους εντυπώσεις και κρίσεις για την έκθεση.


«Εμείς, «Τα Παιδιά του Θαλή», πήγαμε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και είδαμε την έκθεση για τον Εγκέφαλο. Είδαμε κι ακουμπήσαμε αληθινούς εγκεφάλους! Παίξαμε διάφορα παιχνίδια τα οποία είχαν σχέση με το πώς ο εγκέφαλος μας δέχεται κάποια μηνύματα και πώς τα ακολουθεί. Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα κατατοπιστικό video, για το πώς το μυαλό δέχεται και εισπράττει μηνύματα, πώς λειτουργεί, από τι είναι φτιαγμένο. Μια πληροφορία που με εντυπωσίασε ήταν ότι αν ενώσουμε όλα τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, καλύπτουμε σε μήκος 15 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης!!! Τέλος βγάλαμε φωτογραφίες με κάποιους διάσημους – εγώ συγκεκριμένα είχα φωτο-συνάντηση με τον Αϊνστάιν!!!!»

Ξέρετε ότι: ......ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο μικρός σε μέγεθος και σχήμα από τον αντρικό, αλλά αυτό δεν στοιχειοθετεί διαφορές στην ευφυία. Το γιατί καμιά (μέχρι ….σήμερα) γυναίκα δεν έχει βραβευθεί με μετάλλιο Fields πρέπει να αναζητηθεί κυρίως σε εξωγενείς κι επίκτητους παράγοντες (πχ. κοινωνικά στερεότυπα κι ανατροφή).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ


«Η ομάδα μας επισκέφτηκε την έκθεση THE BRAIN με θέμα τη δύναμη του μυαλού. Πρώτα είδαμε μια ταινία που μας αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία της σκέψης, της μνήμης, την ανατομία (δεξί και αριστερό ημισφαίριο) του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μετά την προβολή, ακολούθησε η ξενάγηση κατά την οποία μάθαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το μυαλό, πχ. τις διαφορές ανάμεσα στον αντρικό και γυναικείο εγκέφαλο. Αξιοσημείωτη η πληροφορία πως το μυαλό του Αϊνστάιν είχε βαθύτερες πτυχώσεις και οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πιθανότατα αυτή η ανατομική λεπτομέρεια εξηγεί τη μεγαλοφυία του. Όταν τέλειωσε η ξενάγηση, πήγαμε σε όλα τα παιχνίδια της έκθεσης, κι ήταν όλα τέλεια!!!

Μπορείτε να λύσετε;;; «έχουμε ένα χωράφι και χωράει 660 δέντρα. Πήραμε αντίστοιχους σπόρους και τους φυτέψαμε, αλλά διαπιστώσαμε ότι επέζησε το 60% των σπόρων. Πόσους σπόρους πρέπει να σπείρουμε;» (από την έκθεση).

ΜΠΡΟΥΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: