Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Έχουμε πολύ καιρό να αναρτήσουμε κάτι στο blog.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα μας αδρανοποιήθηκε (ζει και βασιλεύει εν Παλλήνη πάντα!!!). Απλώς δεν είμαστε πολύ επιδέξιοι με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες – προτιμάμε τις ζωντανές συζητήσεις!
Η Στέλλα από την ομάδα σταχυολόγησε τα παρακάτω – ελπίζουμε να αρέσουν σε όσους τα διαβάσουν.....


  • Ένας Μαθηματικός, ένας Βιολόγος και ένας Φυσικός καθόταν σε έναν τραπεζάκι σε γνωστό προάστιο της Αθήνας έξω στον πεζόδρομο έπιναν καφέ και κοιτούσαν τους ανθρώπους που μπαινόβγαιναν στο απέναντι κτίριο. Πρώτα βλέπουν 2 άτομα να μπαίνουν μέσα στο κτίριο. Περνάει λίγη ώρα και βλέπουν 3 άτομα να βγαίνουν από το κτίριο. Τότε λέει ο Φυσικός με ύφος "η μέτρηση δεν ήταν ακριβής". Τον κοιτάει ο Βιολόγος όλο απορία και υποθέτει ότι μάλλον θα αναπαράχθηκαν. Ο Μαθηματικός με ψιλο-αδιάφορο στυλ λέει ότι "αν τώρα μπει ακόμη ένα άτομο μέσα στο κτίριο τότε θα αδειάσει".

  • Στατιστική είναι η επιστήμη σύμφωνα με την οποία αν βάλεις τα πόδια σου στο φούρνο και το κεφάλι σου στο ψυγείο, κατά μέσο όρο θα είσαι μια χαρά.

  • Πως ανοίγουν τις κονσέρβες οι Μαθηματικοί;

    Μάζεψαν αντιπροσώπους από τους Μαθηματικούς, τους Φυσικούς και τους Χημικούς και τους έδωσαν το εξής πρόβλημα. Πως θα μπορέσουν να ανοίξουν μια σφραγισμένη κονσέρβα;

    Πρώτοι είπαν θα ξεκινήσουν οι φυσικοί. Κλείστηκαν μέσα σ" ένα μεγάλο αμφιθέατρο και άρχισαν να ψάχνουν τη λύση. Ύστερα από ένα μισάωρο, βγήκαν όλοι χαρούμενοι και φώναζαν: Βρήκαμε τη λύση, βρήκαμε τη λύση!Τους ρώτησε τότε η επιτροπή ποια ήταν η λύση που έλεγαν, και οι φυσικοί απάντησαν: 'Θα θέσουμε την κονσέρβα σε περιστροφική κίνηση γωνιακής ταχύτητας 20m/sec. Καθώς θα στριφογυρνάει, θα τη βομβαρδίσουμε με σωματίδια ζήτα, με αποτέλεσμα να λιώσει το μέταλλο και να μην πάθει τίποτα απολύτως το περιεχόμενο της κονσέρβας.

    ''Πολύ ωραία', είπαν οι κριτές, 'ας δοκιμάσουν οι χημικοί τώρα'.

    Πράγματι μπήκαν οι χημικοί στο αμφιθέατρο και προσπαθούσαν να λύσουν με τη σειρά τους κι αυτοί, αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Όπως και οι φυσικοί, έτσι και οι χημικοί μετά από κάνα μισάωρο βγήκαν κι αυτοί με χαρές και πανηγύρια και φώναζαν: Το βρήκαμε! Το βρήκαμε!Τους ρώτησε κι αυτούς η επιτροπή για τη λύση. Και οι χημικοί έδωσαν την εξής απάντηση: 'Θα βάλουμε την κονσέρβα μέσα σ" ένα κουβά με νερό. Θα προσθέσουμε μια χημική ένωση του σιδήρου και θα βάλουμε και ηλεκτρόδια από βανάδιο. Θα εφαρμόσουμε τάση 200 μVolt ανάμεσα στα ηλεκτρόδια με αποτέλεσμα να διαλυθεί το μέταλλο. Στο μεταξύ θα έχει εξατμιστεί και το νερό, οπότε μας μένει μόνο το περιεχόμενο της κονσέρβας καθαρό και έτοιμο για φάγωμα.

    ''Πάρα πολύ ωραία', είπαν οι κριτές, 'για να δούμε όμως και τους μαθηματικούς'.

    Μπήκαν και οι μαθηματικοί στο αμφιθέατρο και άρχισαν να συζητούν το πρόβλημα.Έμειναν μέσα στον αμφιθέατρο τρεις και μισή ώρες και οι κριτές είχαν αρχίσει να ανησυχούν Ύστερα από τρεις και μισή ώρες συνεχόμενης σύσκεψης, βγήκαν επιτέλους οι μαθηματικοί καταϊδρωμένοι, κουρασμένοι, ξεθεωμένοι, φωνάζοντας: Επιτέλους το βρήκαμε! Επιτέλους!Και πριν προλάβει να τους ρωτήσει η επιτροπή, αυτοί άρχισαν να μιλάνε: 'Είχαμε τη λύση μπροστά μας και δεν τη βλέπαμε! Η λύση που βρήκαμε ήταν τόσο απλή στη χρήση αλλά και τόσο δύσκολη στη σύλληψη!', 'Λοιπόν;' τους ρώτησαν οι κριτές, 'ποια είναι αυτή η λύση;'Και οι μαθηματικοί είπαν : 'Έστω ότι η κονσέρβα είναι ανοιχτή...'

  • Πρώτη μέρα στο γυμνάσιο. Πρώτη γυμνασίου. Ο καθηγητής μαθηματικών σκέφτεται να διερευνήσει τις μαθηματικές γνώσεις της τάξης. Λέει : -Γράψτε τον αριθμό τρεις χιλιάδες τετρακόσια πενήντα τρία.
    Ρίχνει μια ματιά στο τετράδιο του μπροστινού και βλέπει: 3000453
    (Πραγματικό γεγονός, σχολ.περ.2000-1)

  • Οι Μηχανικοί πιστεύουν ότι οι εξισώσεις τους είναι μια προσέγγιση της πραγματικότητας.Οι Φυσικοί πιστεύουν ότι η πραγματικότητα είναι μια προσέγγιση των εξισώσεων τους. Οι Μαθηματικοί δεν ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα.

  • Το τρίγωνο που φέρει δύο γωνίες λέγεται διαγώνιον.
    Από διαγωνισμό στη Γεωμετρία, 1982

  • Ο κύκλος είναι μία στρογγυλή γραμμή, χωρίς συνδέσεις, ενωμένη με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς να καταλάβεις που αρχίζει και που τελειώνει.
    Από διαγωνισμό στη Γεωμετρία, 1991

  • Ο κύκλος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, εκτός αν σταματήσεις το διαβήτη.
    Από διαγωνισμό στη Γεωμετρία, 1989

  • Το εκτάριον βρίσκεται ακριβώς μεταξύ πενταρίου και επταρίου.
    Από διαγωνισμό στη Γεωμετρία, 1992

  • Τρεις κύκλοι εφαπτόμενοι ο ένας με τον άλλον δημιουργούν τρίκυκλον.

  • Από εργασία για τα Μαθηματικά, 1991

    Η γωνία Α στην κορυφή του τριγώνου λέγεται Αγωνία. Στον πάτο της βάσης, δεξιά και αριστερά, λέγονται Παταγωνία.

    Το πολύγωνο στα αγγλικά λέγεται Πόλυγκαν. Αν δοθούν χ πλευρές, τότε λέγεται χούλιγκανΗ άλγεβρα επινοήθηκε από τους Αραβες, διότι δεν τα κατάφερναν καλά στην αριθμητική και τα μαθηματικά.

    Οι δεκαδικοί αριθμοί πάνε δέκα - δέκα, π.χ. 10-20-30 κλπ παντού.

    Τα μαθηματικά προβλήματα είναι σαν τα εγκλήματα. Πρέπει να λυθούν για να αποδειχθεί πως έχεις δίκιο.

    Κατασκευάζουμε μια ευθεία ορθής γωνίας πάνω στην γραμμή, αν διχοτομήσουμε προσεκτικώτατα την υποφθίνουσα. Χρειάζεται ειδικόν όργανο, ο διχοτόμος.

  • Τρισδιάστατον είναι το αντικείμενο τριών διαστάσεων, πλάτος, φάρδος, μάκρος,ύψος, βάθος και ίσως και βάρος, όπου χρειάζεται. Ολα τ' άλλα είναι διάστατον ή υποκατάστατον ή άστατον


  • Ο Γρίφος του Einstein

    Υπάρχουν 5 σπιτια, 5 διαφορετικών ανθρώπων. Σε κάθε ένα σπίτι ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι 5 ιδιοκτήτες πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού, καπνίζουν μια συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων και έχουν ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών.
    Η ερώτηση είναι ποίος έχει το ψάρι????

    Στοιχεία:

    α) Ο Άγγλος μένει στο κόκκινο σπίτι.
    β) Ο Σουηδός έχει ένα σκύλο.
    γ) Ο Δανός πίνει τσάι.
    δ) Το πράσινο σπίτι είναι αριστερά από το άσπρο σπίτι.
    ε) Ο ιδιοκτήτης του πράσινου σπιτιού πίνει καφέ.
    ζ) Αυτός που καπνίζει PallMall τσιγάρα έχει πουλιά για κατοικίδια.
    h) Ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού καπνίζει Dunhill.
    θ) Αυτός που μένει στο μεσαίο σπίτι πίνει γάλα.
    ι) Ο Νορβηγός μένει στο 1ο σπίτι.
    κ) Αυτός που καπνίζει Blendsμενει δίπλα σε αυτόν που έχει γάτες.
    λ) Αυτός που έχει το άλογο μένει δίπλα σε αυτόν που καπνίζει Dunhill.
    μ) Ο ιδιοκτήτης που καπνίζει Bluemasters πίνει μπίρα.
    ν) Ο Γερμανός καπνίζει Prince.
    ξ) Ο Νορβηγός μένει δίπλαστο μπλε σπίτι.
    ο) Αυτός που καπνίζει Blends εχει ένα γείτονα που πίνει νερό.


Einstein έγραψε αυτό το γρίφο στον 20ο αιώνα. Υποστήριξε ότι το 98% των ανθρώπων δεν μπορούν να το λύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: