Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Η ομάδα μας επισκέφτηκε την έκθεση «THE BRAIN η δύναμη του μυαλού»

Η ομάδα μας επισκέφτηκε την έκθεση «THE BRAIN η δύναμη του μυαλού», στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, την Κυριακή 2 Μαρτίου 2008. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που συνόδεψαν τα παιδιά τους σ’ αυτή τη βόλτα και μοιραστήκαμε τον ενθουσιασμό μας, ενήλικοι και ανήλικοι, μπροστά στο θαύμα που είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Συνειδητοποιήσαμε όλοι πως το ανθρώπινο μυαλό είναι τόσο περίπλοκο κι ακόμα ανεξερεύνητο, ένας «κώδικας» που δεν έχουν αποκαλυφθεί όλα τα μυστικά του. Γι’ αυτό κι οι επιστήμονες που πασχίζουν να φτιάξουν τον υπολογιστή με την τέλεια Τεχνητή Νοημοσύνη (αυτόνομη κρίση), δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα (για να δούμε στο μέλλον....)

Η Χριστίνα και ο Μπρούνο έγραψαν τα παρακάτω κείμενα με τις δικές τους εντυπώσεις και κρίσεις για την έκθεση.


«Εμείς, «Τα Παιδιά του Θαλή», πήγαμε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και είδαμε την έκθεση για τον Εγκέφαλο. Είδαμε κι ακουμπήσαμε αληθινούς εγκεφάλους! Παίξαμε διάφορα παιχνίδια τα οποία είχαν σχέση με το πώς ο εγκέφαλος μας δέχεται κάποια μηνύματα και πώς τα ακολουθεί. Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα κατατοπιστικό video, για το πώς το μυαλό δέχεται και εισπράττει μηνύματα, πώς λειτουργεί, από τι είναι φτιαγμένο. Μια πληροφορία που με εντυπωσίασε ήταν ότι αν ενώσουμε όλα τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, καλύπτουμε σε μήκος 15 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης!!! Τέλος βγάλαμε φωτογραφίες με κάποιους διάσημους – εγώ συγκεκριμένα είχα φωτο-συνάντηση με τον Αϊνστάιν!!!!»

Ξέρετε ότι: ......ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο μικρός σε μέγεθος και σχήμα από τον αντρικό, αλλά αυτό δεν στοιχειοθετεί διαφορές στην ευφυία. Το γιατί καμιά (μέχρι ….σήμερα) γυναίκα δεν έχει βραβευθεί με μετάλλιο Fields πρέπει να αναζητηθεί κυρίως σε εξωγενείς κι επίκτητους παράγοντες (πχ. κοινωνικά στερεότυπα κι ανατροφή).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ


«Η ομάδα μας επισκέφτηκε την έκθεση THE BRAIN με θέμα τη δύναμη του μυαλού. Πρώτα είδαμε μια ταινία που μας αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία της σκέψης, της μνήμης, την ανατομία (δεξί και αριστερό ημισφαίριο) του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μετά την προβολή, ακολούθησε η ξενάγηση κατά την οποία μάθαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το μυαλό, πχ. τις διαφορές ανάμεσα στον αντρικό και γυναικείο εγκέφαλο. Αξιοσημείωτη η πληροφορία πως το μυαλό του Αϊνστάιν είχε βαθύτερες πτυχώσεις και οι επιστήμονες θεώρησαν ότι πιθανότατα αυτή η ανατομική λεπτομέρεια εξηγεί τη μεγαλοφυία του. Όταν τέλειωσε η ξενάγηση, πήγαμε σε όλα τα παιχνίδια της έκθεσης, κι ήταν όλα τέλεια!!!

Μπορείτε να λύσετε;;; «έχουμε ένα χωράφι και χωράει 660 δέντρα. Πήραμε αντίστοιχους σπόρους και τους φυτέψαμε, αλλά διαπιστώσαμε ότι επέζησε το 60% των σπόρων. Πόσους σπόρους πρέπει να σπείρουμε;» (από την έκθεση).

ΜΠΡΟΥΝΟ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Η ομάδα μας είδε την ταινία PROOF (2003) των J.Madden και J.D.Stern.

Σε γενικές γραμμές μάς άρεσε – σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Κατά κοινή ομολογία ωστόσο είναι μια ταινία που ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τα μαθηματικά και την τέχνη. Η Ελεάννα συνέταξε την προσωπική της κριτική για την ταινία.


Η ταινία Proof είναι μια ταινία με μαθηματικό περιεχόμενο. Μια κοπέλα, η Κάθριν (Gwyneth Paltrow) χάνει τον πατέρα της Ρόμπερτ (Anthony Hopkins) που ήταν επιφανής μαθηματικός και είχε τρελαθεί από τα 23 του χρόνια. Ο πατέρας έπασχε από χρόνια κατάθλιψη και είχε χάσει τα λογικά του εξαιτίας της υπερβολικής και ακατάπαυστης ενασχόλησης με ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα (σαν να είχε «πυρακτωθεί» ο εγκέφαλός του!). Ο θάνατός του συμπίπτει με τα γενέθλια της κοπέλας, η οποία εκδηλώνει συμπτώματα κατάθλιψης, επιβαρυμένη καθώς είναι από την κληρονομικότητα. Η Κάθριν, λίγο πριν το τέλος του, θυμάται αναδρομικά όλη τη ζωή του πατέρα της. Θυμάται ένα φωτεινό διάλειμμα της αρρώστιας του, όταν ο Ρόμπερτ ένιωσε πως η «μηχανή» του (όπως έλεγε το μυαλό του) είχε αρχίσει να ξαναδουλεύει και γι’ αυτό είχε ξαναριχτεί με ενθουσιασμό στη λύση του προβλήματος που τον ταλάνιζε από τα νιάτα του.

Όπως αποδεικνύεται όμως στην πορεία της πλοκής, τη λύση δεν κατάφερε να τη βρει ο πατέρας, αλλά η κόρη, η οποία ερωτεύεται ένα μαθητή του πατέρα της (τον Hal υποδύεται ο Jake Gylenhaal) όταν αυτός ερευνά και ανακαλύπτει τα τετράδια με τις λύσεις. Αρνητικό ρόλο παίζει η αδελφή της η Κλαιρ, που θεωρεί την Κάθριν τρελή και θέλει να την κλείσει σε κάποιο ίδρυμα στη Ν.Υ.

Γενική Εικόνα: Η γενική εικόνα της ταινίας είναι θετική. Η πλοκή και το περιεχόμενο είναι ασυνήθιστα, όμως δεν ξέρω κατά πόσο είναι ρεαλιστική η εικόνα που δίνεται για την αρρώστια (τρέλα) που «χτυπά» τους μαθηματικούς όταν δουλεύουν πυρετωδώς σε μεγάλα προβλήματα……

Ιδιαίτερα, το ωραίο της ταινίας είναι το αισιόδοξο τέλος της και η ελευθερία που αποκτά ο θεατής να σκεφτεί κι αυτός για το απώτερο μέλλον των πρωταγωνιστών της ταινίας. Κατά τη γνώμη μου, το άσχημο της ταινίας είναι πως τη λύση δεν την βρήκε ο πατέρας, αλλά η κόρη. Αυτό γιατί, αν ο πατέρας έλυνε το πρόβλημα, θα αισθανόμουν πως θα έπαιρνε μια δικαίωση από τη ζωή και την επιστήμη του, κάτι που σίγουρα το άξιζε! Νομίζω πως έτσι η υπόθεση θα ήταν πιο ξεχωριστή! Η ταινία, συνολικά, ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, διότι φωτίζει διάφορες πλευρές και αντίθετους χαρακτήρες (πχ. δύο αδερφές) και ανοίγει σημαντικά θέματα συζήτησης για μια ομάδα όπως η δική μας..

Τελική γνώμη: ***

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
***** πολύ καλή
**** αρκετά καλή
*** ενδιαφέρουσα
** μέτρια
* κακή